Bild: konceptbild från JKMM Arkitekter
– Denna anrika fastighet är i dag ett av stadens mest centrala svenska rum. Här vill vi skapa en tillgänglig och öppen mötesplats, en grogrund för samverkan, säger SFV:s ordförande Wivan Nygård-Fagerudd.
– Det handlar om att ”se om sitt hus” i dubbel bemärkelse, att förvalta och utveckla, allt i linje med SFV:s syfte och hållbarhetsmål, betonar hon.
Fastigheten som SFV äger sedan 2003 är i behov av en grundläggande renovering.
– I enlighet med god fastighets- och förmögenhetsförvaltning ser vi nu över hela fastigheten och de tekniska lösningarna så att huset efter renoveringen motsvarar dagens krav på funktionalitet, hållbarhet och tillgänglighet, säger SFV:s kanslichef Johan Aura.
Renoveringen och utbyggnaden ökar också användningsmöjligheterna i huset. Tillsammans med JKMM Arkitekter och konceptutvecklare skapas nya arbetsmiljöer och olika lärmiljöer, som till exempel makerspace, black box, musiksal, konstverkstad, mötes- och föreläsningsutrymmen av olika storlekar samt ett nytt, tillgängligt auditorium som har plats för 220 personer.
– Huset är skyddat så vi har inte fria händer, men vi gör vad vi kan och får göra, och anpassar det för olika målgrupper och ökar användningsmöjligheterna, berättar Johan Aura.
SFV kommer att föra diskussioner med intresserade hyresgäster och samarbetspartner. Många av de nuvarande hyresgästerna har redan visat intresse. GROs hyresgäster kan komma från alla samhällssektorer och vara allt från egenföretagare, frilansare och mindre föreningar till större organisationer, förbund och företag. Den gemensamma nämnaren är ett intresse för lärande och bildning. Hyresgästerna i huset har sin egen verksamhet för sina målgrupper, men bjuds också in att samarbeta kring de teman som GRO väljer att lyfta upp genom aktiviteter och evenemang.
– Vi bjuder in till GRO-gemenskapen. Tillsammans skapar vi aktiviteter och innehåll i huset som ger ett större mervärde för aktörernas egna målgrupper men också för samhället i stort. På samma gång stärker vi utbildningens och bildningens attraktionskraft, säger Johan Aura.
Som besökare i GRO får man ta del av bland annat utställningar, fortbildningar, kurser, evenemang, föreställningar, verkstäder och lärandeaktiviteter som även kan direktsändas till alla delar av Svenskfinland för att ytterligare öka tillgängligheten. Husets aktiviteter bedrivs främst på svenska med det långsiktiga målet att stärka det svenska i Finland.
– Det finns ett behov av att mötas kring samhällsutmaningar och andra viktiga frågor, att samlas fysiskt som motvikt till det digitala. GRO erbjuder den möjligheten – här ska vi alla kunna utvecklas som individer, så att vi som människor förstår varandra bättre, säger Johan Aura.
Renoveringens och utbyggnadens sammanlagda kostnader beräknas vara 30 miljoner euro. Av kostnaderna går 80 procent till den grundläggande renoveringen av hela fastigheten, medan resten går till auditoriet och uppdateringen av konceptet.
Byggnaden i Helsingfors centrum från 1884 var ursprungligen en flickskola. SFV köpte fastigheten 2003, och den har sedan oktober 2005 varit ett hem för aktörer inom utbildning, kultur och bildning, främst inom civilsamhället.
På adressen grohuset.fi kan man läsa mer om GRO samt börja prenumerera på GROs nyhetsbrev för att få kontinuerlig information om hur projektet framskrider.
--
Mer information:
Wivan Nygård-Fagerudd, ordförande
Svenska folkskolans vänner
040 537 7823
+46 72 442 49 55
wivan.nygard-fagerudd@sfv.fi
Johan Aura, kanslichef
Svenska folkskolans vänner
040 355 9935
johan.aura@sfv.fi
PRESSMEDDELANDE - fri för publicering
Helsingfors den 20 september 2024