Bildning och bubblor

03 december 2024 kl. 10.00 – 15.30

Välkommen till Bildning och bubblor – en dag för bildning, demokrati och delaktighet. 

Vi riktar fokus på en av vår tids mest brännande frågor – hur kan vi i en tid av ökande polarisering och desinformation bygga ett mer inkluderande och demokratiskt samhälle genom dialog och bildning? 

Tillsammans kan vi forma ett samhälle där mångfald i tankar och åsikter ses som en styrka. Rätt använd kan bildning bli en kraftfull lösning på komplexa utmaningar vi står inför. Vi måste tala om bildning i utbildningens tid. Låt oss mötas, lära och inspireras!

Program

  • 9.30 Kaffe/te
  • 10.00 Inledning
  • Bildningens kraft i arbetslivet - Lars Strannegård och Alexander Bargum
  • Lunch på egen bekostnad
  • Hur kan framtidens folkbildning bidra till att spräcka bubblor - Christer Nylander och kommentar av Venla Bernelius.
  • Ta steget ur din bubbla och bubbelhoppa! - Emma Stenström
  • 15.30 Avslutning

Varför du ska vara med

Efter dagen kommer du att:

  • ha fördjupad kunskap om bildningsfrågor och deras relevans för framtidens samhällsutmaningar och genom det få ny insikt i hur bildning kan stärka demokrati och delaktighet.
  • ha träffat personer utanför din egen bubbla, från olika bakgrunder och yrkesgrupper.
  • ha övat på den innovativa metoden "bubbelhoppa" – ett verktyg för att bryta upp isolerade tankesfärer och öppna upp för bredare dialoger.

Inspirerande talare

Vi har samlat några av de mest framstående rösterna inom bildning och samhällsdebatt i Finland och Sverige. De delar med sig av sin kunskap och sina tankar om hur vi kan skapa ett mer inkluderande samhälle genom samarbete och öppen dialog.
 
Alexander Bargum har en bakgrund inom affärsjuridik och har verkat som företagare och koncernchef i familjebolaget Algol sedan år 2012. Han innehar förtroendeuppdrag i ett antal allmännyttiga organisationer inom bland annat kultur, utbildning, forskning och näringsliv. I augusti 2024 debuterade han även som skönlitterär författare med en diktsamling (Ellips).

Venla Bernelius, FD, är specialsakkunnig vid undervisnings- och kulturministeriet och docent i stadsgeografi vid Helsingfors universitet. På ministeriet arbetar Bernelius med frågor som rör utbildningsanalys och forskningsbaserad utveckling inom utbildning. Hon koordinerar för närvarande regeringsprogramprojektet ”Framtidsarbete inom grundskolan”, som syftar till att formulera en ny vision för grundskolan i framtiden med djupa tekniska och samhälleliga förändringar. I sina tidigare roller som universitetslektor och biträdande professor vid Helsingfors universitet har Bernelius lett och samarbetat i olika internationella akademiska forskningsprojekt om urban utbildningsdynamik, skolsegregation och utbildningsmöjligheter. Hon har också utvecklat lokala och nationella forskningsbaserade stöd- och finansieringsmodeller för skolor som verkar i områden som är utsatta ur utbildningssynpunkt.

Christer Nylander är tidigare riksdagsledamot (liberal) och var bland annat ordförande i kulturutskottet och vice ordförande i utbildningsutskottet. Han har på regeringens uppdrag utrett folkbildningen och föreslog sommaren 2024 en ny folkbildningspolitik i betänkandet Bildning, utbildning och delaktighet – folkbildningspolitik i en ny tid. Nylander är statsvetare och författare. Hans senaste bok heter Den besvärliga friheten (Ekerlids).

Lars Strannegård visar hur estetiska upplevelser kan vara en nyckel till att förstå andras erfarenheter, koppla ihop större skeenden med fakta och inse hur historien är länkad till nuet. Bildning av både hjärta och hjärna är själva motorn för mänskliga framsteg och gemenskaper. Han är professor i företagsekonomi och rektor för Handelshögskolan i Stockholm. 

Emma Stenström är docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, krönikör i Dagens Industri, populär föreläsare och författare till boken Bubbelhoppa (2023). Hon är chef för Handelshögskolans forskningscenter för konst, kultur och företagande, har varit gästprofessor vid Konstfack samt programledare på SVT. Vid Handelshögskolan undervisar hon i hållbarhet och ledarskap på kandidat-, master- och chefsnivå och har blivit utsedd till bästa lärare flera gånger om. 

För vem?

Det här evenemanget riktar sig till dig som

  • jobbar inom en förening eller ett förbund
  • forskar inom pedagogik
  • studerar statsvetenskap eller pedagogik eller,
  • är intresserad av hur vi kan forma framtidens samhälle genom bildning.

Varmt välkommen till Bildning och bubblor – dialog för demokrati och delaktighet! Anmäl dig senast 25.11. Meddela eventuella specialdieter i samband med anmälan.

Jag vill anmäla mig till evenemanget




Två dagar för bildning och demokrati är ett programsamarbete mellan SFV och Hanaholmens kulturcentrum för Sverige och Finland.
Konferensen består av Nordic Democracy Day 2.12 på Hanaholmen & Bildning och bubblor – en dag för bildning, demokrati och delaktighet 3.12 på SFV-huset G18. Du kan delta i hela konferensen eller bara under en av dagarna. Anmälan till Nordic Democracy Day sker via Hanaholmens sida.

Konferensen är kostnadsfri men 2.12 ordnas en middag för alla deltagare på Hanaholmen till självkostnadspris. Det är också möjligt att boka boende på Hanaholmen till konferenspris.

Två dagar för bildning och demokrati är en del av Bildningsåret 2024 som Folkupplysningssällskapet (KVS) står värd för (sivistys.fi).

För oss är hållbarhet viktigt. När du anmäler dig till en utbildning räknar vi med att du deltar. Får du skäligt förhinder – avboka i god tid så att någon annan kan delta i stället. På så sätt bär vi ett socialt och ekonomiskt ansvar och arbetar för ekologisk hållbarhet tillsammans.

Vi vill att alla ska kunna delta på lika villkor. Om du ur tillgänglighetssynvinkel behöver specialarrangemang, skriv det i meddelanderutan när du anmäler dig eller kontakta oss. 

Vi förbehåller oss rätten till ändringar.


Plats
SFV-huset G18, Festsalen
Georgsgatan 18
00120 Helsingfors