Jobbets beskrivning hade beteckningen ”receptionist”, men det blev med åren ganska mycket mera, berättar Nordblad. Att hon fick jobbet bland många sökande ser hon som ett lyckokast.
– Jag blev nog ganska överraskad av att Maria Oesch-Feldt vågade satsa på mig, ett ganska okänt kort. Hon tänkte sannolikt att min långa bakgrund som auktoriserad guide skulle vara till fördel i jobbet.
Då G18 öppnades efter en lång renovering hösten 2005 satsade SFV dels på att få aktiva hyresgäster till huset, men också på olika egna aktiviteter. Verksamheten drevs inom ramarna för det icke vinstdrivande företaget Svenska rum, som även hyrde ut den så kallade SFV-salen vid Annegatan 12.
– Receptionistjobbets synliga del skedde vid den stora disken som fortfarande finns kvar i ingångsaulan. Intressant nog dök det genast upp en hel del forna elever från den finskspråkiga flickskolan som verkade i huset åren 1957–1977.
Nordblad fick alltså genast nytta av sina guideerfarenheter.
– De gamla eleverna blev imponerade av renoveringen, där arkitekt Stefan Ahlman till exempel återfört de gamla klassrummen till sin forna glans. Lokalerna hade slitits ner ordentligt under perioden då Ressus högstadium och Bildkonstakademin verkade i fastigheten.
Det var ett lyckokast att jag anställdes av SFV efter en lång tid utomlands för tjugo år sedan. Och jag är nöjd med vad jag hunnit åstadkomma. Camilla Nordblad avslutade sin arbetskarriär på SFV i slutet av januari.
G18-teamet var aktivt och hade en fin gemenskap.
– Verksamheten utvecklades och ökade, och man sökte synergier. Schildts förlag flyttade in med en egen butik, vi ordnade konst- och kulturkvällar i källarlokalerna, och stora konserter i festsalen. En av höjdpunkterna var Staffan Schejas pianokonsert.
För att sälja och arrangera evenemang och fylla festsalen engagerades Satu Torstila med sitt eventföretag Satumainen (se Svenskbygden 1-2013). Hon hade redan i renoveringsskedet sett festsalens potential; stora festsalar finns det ju inte många av i Helsingfors. Salen utnyttjades både för fester och för utställningar, med teman som stadsarkitekten C.L. Engel eller antikföremål. Det sjöd av aktivitet, berättar Camilla Nordblad.
– I tredje våningen blev det mycket konst, dels med hyresgästen Konstkompaniets ateljé. Och sedan öppnade Svenska rum även ett konstgalleri i tredje våningens gång.
Nya tider år 2012
Med ny SFV-ledning och ny styrelsesammansättning blev det en ändring kring år 2012. Föreningens egna verksamhet sågs över ur kostnadssynvinkel, och man ville återgå till kärnverksamheten. SFV-salen vid Annegatan hyrdes ut till kontorslokal, och företaget Svenska rum stod inför ett avslut. SFV var en tid på väg att i huvudsak bli en bidragsgivande organisation.
– En epok var helt enkelt över. Jag erbjöds i stället jobbet som ledningens assistent på Annegatans SFV-kansli.
På Annegatan tog Nordblad itu med att utveckla den del av föreningens verksamhet som gällde SFV:s litterära tävlingar, pris- och medaljutdelningar, vistelsestipendier, deltagande i mässor och andra evenemang, samt kontakter till olika intressegrupper, som svensklärarna i Finland. Medlemsregistret och medlemsvården blev också en del av arbetsbilden.
– Jag är själv mest nöjd över att jag initierade samarbetet med Biskops Arnö utanför Stockholm, där vi nu erbjuder en vistelse för finlandssvenska författare, en kurs för förstapristagarna i våra litterära tävlingar, och en skrivarkurs för lärare.
Camilla Nordblad vill gärna ge en eloge till kanslichefen Johan Aura, som fördomsfritt lyssnat till nya uppslag om hur verksamheten kunde utvecklas. Andra synliga resultat av Nordblads förslag är att SFV:s pris- och medaljutdelningar fått betydligt mer festlig inramning – bland annat sker de litterära tävlingarnas prisutdelning nuförtiden på Helsingfors bokmässa – vilket är något som även gett SFV:s verksamhet betydligt större publicitet.
Inte slut på uppdragen
Då Camilla Nordblad nu går i pension från SFV är det inte slut på uppdragen.
– Cirkeln sluter sig på många sätt. Jag koncentrerar mig mer på guideyrket i Helsingfors. Jag fortsätter som utvärderare av nybakade guiders yrkesexamina, och jag är också viceordförande i Helsingfors Auktoriserade Turistguider rf.
Nordblad säger att det funnits och finns framöver många beröringspunkter mellan arbetskarriären och verksamheten som guide.
– Det jag lärt mig om utbildning, bildning och kultur på SFV har jag lätt kunnat omsätta i guideyrket. Och även tvärtom, tack vare mina kunskaper i grekiska – nu förmedlar jag förfrågningar från Grekland från personer som vill bekanta sig med det finska skolsystemet.
I tillägg följer Nordblad gärna med hur G18 åter ska uppstå som ett aktivitetshus, nu under ett nytt koncept och ett nytt namn: GRO.
– Den fastigheten var ju mitt skötebarn i tiderna. Det blir spännande att se hur det hela utvecklas.
Och så blir det förstås mer tid för nära och kära.
– Båda mina barn är vuxna och bor i Grekland med sina familjer. Så det blir fler resor till, och mer tid i Grekland i framtiden.