86244.jpg

Alexandra Harald vinner Arvid Mörne-tävlingen

09.05.2023 kl. 00:01
Alexandra Harald vinner första pris i skrivtävlingen för under 30-åringar. Arvid Mörne-tävlingen gällde denna gång noveller. Andra pris går till Amanda Nylund från Nykarleby/Jakobstad och tredje pris vinner Vendla Fagerudd från Jakobstad/Helsingfors. Hedersomnämnanden ges till Rebecca Ahlbäck, Helsingfors och Daniel Wickström från Korsholm/Åbo.

Bild: Amanda Harald

Alexandra Harald, eller Li Taiga som hon kallar sig i kultursammanhang, jobbar ofta tvärkonstnärligt och konceptuellt. Skrivandet är inte det enda hon gör. Under flera år har hon jobbat inom den kulturella sfären som bland annat fotograf inom olika projekt och produktioner.

– Jag kallar mig helt enkelt kulturarbetare, eftersom det är svårt att med ett ord specificera allt jag sysslat med genom åren, berättar hon. 

För tillfället bor hon in Tallinn och det är också där hennes vinnarnovell utspelar sig. Under tiden då hon skrev sitt vinnarbidrag läste hon litteratur av Jaan Kross, Fjodor Dostojevski och Anna Fock.

– Jag tror att deras stilar och tematik kan skönjas i min text.

Vinsten i Arvid Mörne-tävlingen ser hon som en uppmuntrande knuff framåt att satsa på skrivandet.

– Utmärkelsen väger tungt bland de finlandssvenska ledande etablissemangen. Det är större chans att bli tagen på allvar med en Arvid Mörne-utmärkelse i bagaget, eller i mitt fall till och med två, eftersom jag erhöll ett hedersomnämnande för några år sedan. Den tyngst vägande katalysatorn är ändå mig själv. Om man inte har tid eller inspiration att skriva blir det helt säkert inga nya texter.

Inspirationen hämtar hon från världen omkring sig. 

–  Hela tillvaron är ett enda stort smörgåsbord. Jag blir alldeles upprymd då jag tänker på hur mycket världen rymmer. Jag är en flanör utan dess like.

Författaren Karin Erlandsson, tävlingsjuryns ordförande, tycker sig ha märkt att den Knausgårdska skuggan som legat över bidragen under de senaste åren har bleknat.

– Det är mindre navelskåderi och tydligt verklighetsförankrade texter, fler fiktiva berättelser. En hel del fantasy har det också varit i år, liksom absurdism och deckaranslag.

Hon sammanfattar vinnarbidragen med orden hopp och humor, men också psykologiskt djup och illamående. Och så har hon en hälsning till framtida deltagare:

– Det fanns ganska många bidrag som vi hade önskat att skribenten orkat redigera ett varv till. Det började bra, men höll inte till slutet, eller ibland höll det på för länge. Mitt tips är alltså: redigera ett varv mer än ni tror är nödvändigt, och ge texten tid. 
 

Vendla Fagerudd (III pris), Amanda Nylund (II pris), Alexandra Harald (I pris) och Daniel Wickström (hedersomn.).

Vendla Fagerudd (III pris), Amanda Nylund (II pris), Alexandra Harald (I pris) och Daniel Wickström (hedersomn.). Rebecca Ahlbäck (hedersomn.) hade inte möjlighet att närvara.

Prismotiveringar


Första pris, 5 000 euro, går till Alexandra Harald, Åland/Jakobstad, bosatt i Tallinn, för Odysséernas år. Novellen som skickligt blandar realism med absurdism leder läsaren in i det kaninhål som föreställer studiestaden Tallinn. Människomöten står i centrum, flyktiga och djupa, dialogerna är också de ömsom flyktiga, ömsom djupa men alltid träffsäkra. Ensamheten kan bara skingras i vetskapen om att ens bästa vän är helt unik. 
 
Andra pris, 3 000 euro, går till Amanda Nylund, hemma från Nykarleby, bor i Jakobstad, för novellen Vinter i Österbotten. Novellen skildrar en ung persons psykiska ohälsa, men också den värme som går att hitta hos vänner, i barsofforna och i baksätet av en bil längs landsvägarna. Den fragmentariska och stämningsdrivna novellen bärs upp av ett tonsäkert berättande som fångar såväl ungdomens vilsenhet som sprängkraft.
  
Tredje pris, 2 000 euro,  går till Vendla Fagerudd, uppvuxen i Jakobstad, bosatt i Helsingfors, för novellen Jag mötte Eino, där en ung journalist har skickats iväg på ett udda uppdrag till den norrländska glesbygden. Med avskalad handling och laddade detaljer utnyttjar skribenten skickligt novellgenrens potential. Resultatet är en fantasieggande berättelse, som öppnar sig för en mängd olika tolkningar.  
 
Ett hedersomnämnande går till Rebecca Ahlbäck, Helsingfors, för novellen 72 som skildrar dragkampen mellan en bekväm livskompromiss och behovet att värna den personliga integriteten. Ambivalensen och de emotionella skiftningarna hos berättarjaget gestaltas på ett raffinerat sätt som ger texten laddning och gör den mångbottnad.
 
Ett hedersomnämnande går till Daniel Wickström, uppvuxen i Korsholm, bor i Åbo, för Hybrisens tecken. Novellen utforskar hur sociala medier kan fungera som en gäckande labyrint för den som ger efter för impulsen att söka romans och bekräftelse, i synnerhet om djupare självinsikt saknas. Den manliga berättarens besatthet och vilsenhet tecknas med empati, humor och psykologisk blick.


Juryns sammansättning


Tävlingens jury består av författaren Karin Erlandsson, författaren Ralf Andtbacka och litteraturvetaren Kaneli Kabrell.

Sammanlagt 137 noveller skickades in till Arvid Mörne-tävlingen 2023. 

Prisen delas ut den 9 maj i SFV-huset G18 i Helsingfors.

Boken med vinnarnovellerna kan läsas elektroniskt (pdf).

Vill du ha ett fysiskt exemplar med vinnartexterna? Beställ boken genom att skicka e-post till redaktion@sfv.fi.

Vinnarboken med novellerna

Läs om SFV:s skrivtävlingar här