Text och foto: Karin Lindroos/Studiofamiljen
– På deckarskolan lär man sig logiskt tänkande, och det krävs också uppmärksamhet för att hänga med i gåtorna och mysterierna som ska lösas, berättar klubbledaren Rosa.
– Klubben heter deckarskola, men det här är inte en skola. Det ska vara roligt. Och det är fint att barnen kan associera logiskt tänkande och att lära sig något nytt på sin fritid.
Klubbledaren Rosa erbjuder barnen kluriga gåtor och mysterier.
Magiska Hatten grundades 2017 i Esbo, då det fanns ett behov av mera svenskspråkig fritidsverksamhet för skolbarn. I dag erbjuder Magiska Hatten kreativa klubbar på svenska i huvudstadsregionen, med koncept anpassade för dagens barn. Pysselklubbar, drama- och filmklubbar och deckarskola, bland annat. På kommande är en uppdragsklupp, där gåtor och kluriga koder leder från en ledtråd till en annan.
Det blir en hel del livliga diskussioner.
– Det ska ge en guldkant i vardagen, berättar verksamhetsledare Nina Wilenius.
Inne i klassrummet samlas Yellow Stone, Angela Dream, Blue Day, och resten av gänget, alla med kodnamn, precis som en deckarskola kräver.
Kira och de andra deltagarna i deckarklubben gillar att lösa brott.
– Jag har lärt mig mycket om hur man löser brott, och vad man gör om något försvinner, berättar deltagaren Kira.
– Barnen har många frågor. Är det här på riktigt, är det här sant? De är ivriga på att leva sig in, och vill nu bli detektiver. Det blir en hel del livliga diskussioner, säger Rosa.
Förra veckans lärdomar om motiv och alibi repeteras, innan dagens mysterium med de försvunna lunchlådorna presenteras och foton på de misstänkta radas upp. Diskussionen om motiv och alibi går livlig, och efter ungefär en kvart har deltagarna uteslutit misstänkta och diskuterat sig fram till boven i dramat.
Läs mer om Kulturföreningen Magiska Hattens verksamhet på magiskahatten.fi.
Deckarskolan arrangeras med stöd av och i samarbete med SFV:s studiecentral. Min bildning är SFV:s kampanj för att synliggöra bredden på fri bildning i Svenskfinland.