Bild: Sviby daghems collage. Klicka här för att läsa Sviby daghems berättelse.
Barnen i gruppen Diamanten på Sviby daghem på Åland.
Till rit- och skrivtävlingen Snälla hjältar, som i år riktade sig till barn i åldrarna 5–6, inkom sammanlagt 40 bidrag.
– Vi är väldigt glada över engagemanget i tävlingen. Uppskattningsvis minst 600 barn har tränat förmågan till empati och samarbete samt funderat på människans förhållande till naturen då de skapade bidraget. Vi har genom årets tävling även uppmärksammat det pedagogiskt värdefulla arbete som görs inom småbarnspedagogiken, säger Niklas Wahlström, sektorsansvarig för utbildning på Svenska folkskolans vänner (SFV) som är tävlingens huvudarrangör.
Barnen och vuxna i daghemmet Skogsgläntan
Friluftsdaghemmet Skogsgläntas collage, klicka på bilden för att läsa berättelsen.
De tre bidrag som vann pris utan inbördes ordningsföljd, röstades fram bland tio finalister via tävlingens webbsida www.sfv.fi/snallahjaltar under tiden 25.10–8.11.
– Vi är förstås jätteglada över att vi vann! Barnen var så intresserade av uppgiften så vi jobbade vidare efter tävlingens slut – nu har barnen skapat ljud till sitt collage, berättar Barbro Herrgård från Sviby daghem på Jomala, Åland.
Även på Hulta daghem på Kimitoön har några av barnen jobbat vidare med uppgiften hemma och skapat undervattenslandskap tillsammans med sina föräldrar.
– Vi hade kommit överens med barnen att vi bakar en tårta om vi går vidare till final, vilket vi gjorde. Nu får vi nog baka några tårtor till när vi vann! berättar Desirè Roman från Hulta daghem.
På friluftsdaghemmet Skogsgläntan i Larsmo berättar Sarah Granlund att uppgiften i början var lite svår att ta till sig, men då barnen kom i gång var de engagerade och ivriga.
– Vi är förvånade över att vi vann. Då vi tittade på finalistbidragen tillsammans med barnen konstaterade vi att alla är så fantastiska! Barnen är väldigt intresserade av bokens huvudperson – axolotlen. De är fascinerade av att armen växte ut och att den har ljusrött hår, säger Sarah Granlund.
Barnen och vuxna på Hulta daghem som skapat vinnarbidraget.
Hulta daghems collage. Klicka på bilden så kommer du till berättelsen.
Så här gick tävlingen till
Tävlingen gick ut på att barnen tillsammans skapade ett bidrag som bestod av två delar: en fortsatt berättelse på boken Mitt bottenliv av Linda Bondestam och ett collage. Daghemmet eller förskolan fungerade som loka tävlingsarrangör och sände in bidraget till tävlingen.
Bland de 40 inkomna bidragen valde tävlingsjuryn ut tio bidrag som gick vidare till final. Enligt juryn, som bestod av Christoffer Wärn och Sofie Lundell från Svenska modersmålslärarföreningen, Johanna Karlsson från projektet Läsiver inom Helsingfors stad, Lena Sågfors från Kronoby bibliotek, samt författaren Linda Bondestam, var det inte lätt att välja ut tio finalister bland så många fantastiska bidrag.
– Vilken skaparglädje ni har och vad kreativa ni är! är juryns hälsning till alla barn som deltagit i tävlingen.
Finalisterna valdes ut med tanke på hur tävlingens tema, det vill säga empati, hållbarhet och kreativitet syntes i bidraget som helhet – både i den fortsatta berättelsen och i collaget.
Bok och utställning
I december 2021 utkommer en bok med finalistbidragen och artiklar som berör tävlingens tema. Boken skickas till alla daghem och förskolor som deltagit i tävlingen. Alla intresserade kan beställa boken kostnadsfritt från SFV på www.sfv.fi/snallahjaltar.
Vintern 2021 och våren 2022 arrangeras en ambulerande utställning i bibliotek runtom i Svenskfinland med bidrag som skickades in till tävlingen.
Tävlingens arrangörer
Rit- och skrivtävlingen Snälla hjältar arrangerades av SFV i samarbete Förlaget M, projektet Läsiver inom Helsingfors stad, Svenska modersmålslärarföreningen, Barn- och ungdomsstiftelsen som en del av deras läskampanj Read Hour, samt med Moomin Characters initiativ Från A till Ö med Mumin, vars mål är att sprida läs- och skrivglädje bland barn och unga.
PRESSMEDDELANDE - får publiceras fritt
Helsingfors den 10 november 2021